Middenoorontsteking
In het kort
Bij een middenoorontsteking heeft u een ontsteking in het middenoor. Deze ligt achter het trommelvlies. Door de druk in het middenoor bolt het trommelvlies op. Dit kan erg pijn doen.Bij een middenoorontsteking heeft u een ontsteking in het middenoor. Deze ligt achter het trommelvlies. Als u verkouden bent, kan het verkoudheidsvirus via de neus-keelholte door de buis van Eustachius in het middenoor komen. Zo ontstaat er een ontsteking, omdat het virus of de bacterie niet meer weg kan. Door de druk in het middenoor bolt het trommelvlies op. Dit kan erg pijn doen. Een middenoorontsteking komt vooral voor bij kinderen tot 5 jaar. Het kan echter ook voorkomen bij volwassenen. Een middenoorontsteking bij volwassenen kan veroorzaakt worden door:
- Water in het oor nadat u bijvoorbeeld bent gaan zwemmen
- Wattenstaafjes in het oor duwen. Hierdoor duwt u oorsmeer in de gehoorgang. Er kan dan een prop ontstaat die er voor kan zorgen dat de ruimte achter deze prop makkelijk ontsteekt.
- Irritatie door doucheproducten
- Allergie voor oordruppels
- Irritatie door een gehoorapparaat
- Huidziektes, zoals psoriasis
Als u een middenoorontsteking heeft, heeft u:
- Pijn in het oor
- Koorts
- Verstopt gevoel in het oor
- Een onrustig gevoel
- Een loopoor. Het vocht komt uit het ontstoken oor en soms zit daar een beetje bloed bij.
Bij een middenoorontsteking kunt u de volgende dingen doen:
- Ga niet zwemmen als er nog vocht uit het oor komt. Er zit dan vaak een gaatje in het trommelvlies. Deze moet eerst weer dicht groeien.
- Zorg dat u niet de oren van binnen schoonmaakt en erin peutert. Uw oorsmeer beschermt de huid en zorgt ervoor dat viezigheid weer naar buiten gaat.
- Zorg ervoor dat er geen water in de oren komt tijdens het douchen en droog de oren goed na het douchen
- Als u merkt dat u telkens een ontsteking in het oor krijgt na het zwemmen, gebruik dan oordopjes of stop watjes met vaseline in uw oor als u gaat zwemmen
- Gebruik paracetamol bij heftige pijn. Kijk voor de juiste hoeveelheid in de bijsluiter.
Een middenoorontsteking bij volwassenen trekt vaak al weg binnen 2 tot 3 dagen. Behalve als u tot een risicogroep behoort met een verminderde weerstand, dan kan het wat langer duren. Antibiotica bij een middenoorontsteking bij volwassenen is zelden nodig en complicaties zijn erg zeldzaam.
Neem contact op met uw huisarts als u een middenoorontsteking heeft en last krijgt van de volgende klachten:
- Duizeligheid
- Heftige oorsuizen
- U gaat zich niet beter voelen
- De pijn is erg heftig
- U krijgt koorts en voelt zich erg ziek
- U vaker last heeft van een middenoorontsteking of als u merkt dat uw klachten terugkomen